PRINCIPIU DE FUNCŢIONARE
Terapia TECAR este o terapie endotermică introdusă recent în terapia fizică care are ca principiu stimularea din interior a structurilor biologice și a mecanismelor naturale de vindecare şi autoapărare   prin aplicarea de energie electromagnetică de o anumită formă.

Principiul de funcţionare se bazează pe principiul fizic al condensatorului. Condensatorul este reprezentat de doi electrozi opusi şi conectati la un generator. Generatorul încarcă două armături cu polarităţi opuse, pozitivă şi negativă, aceasta va cauza în segmentul de corp aflat între cele doua armături un curent de mişcare a încărcăturilor prezente în substrat. Mişcarea va fi indusă pentru efectul de atracţie dintre armăturile de semn opus şi respingerea dintre armăturile de semn egal, deci va rezulta o acumulare de încărcături pozitive sub armatura încărcată negativ şi de încărcături negative sub armatura încarcată pozitiv.

În momentul în care generatorul va inversa polaritatea încărcăturilor celor două armături, substratul va fi inundat de o nouă mişcare a sarcinilor inversate faţă de precedent. Întrucât inversarea polarităţii se face de 470.000 de ori pe secundă se poate uşor intui transferul energetic rezultat şi motivul pentru care se creează o căldură endogena.
 
Tehnica de tratament

Principiul condensatorului este aplicat pe corpul uman prin doi electrozi, unul este o placă de otel inox care se pune la punct fix pe toată durata tratamentului, iar cu celălalt electrod circular operatorul se aplică pe corp prin masaj usor, diametral opus faţă de placă şi în continuă mişcare pe toată durata tratamentului.

Toată porţiunea de segment corporal cuprinsă între cei doi electrozi va fi afectată de transferul energetic. Electrodul circular activ poate fi capacitiv (electrod metalic îmbracat cu material izolant) sau rezistiv (electrod metalic fără îmbrăcăminte).

Interacţiunea cu corpul uman

Corpul uman reacţioneaza în modalităţi diferite, în funcţie de tipul de electrod circular activ utilizat.
Transferul energetic se face prin traversarea ţesuturilor moi (muşchi, vase sanguine şi limfatice, ţesut adipos) cu capacitivul sau prin ţesuturi de rezistenţă mare (oase, tendoane mari, cartilagii, ţesut seros) cu rezistivul.

REGLAREA PUTERII
Nivel energetic JOS - 50 - 100W – Atermic
Efecte:
  • biostimulant şi analgezic,
  • creşte ritmul biologic, biostimularea celulară şi consumul de oxigen,
  • îmbunătăţirea microcirculaţiei arterio venoasa şi limfatică, fără dilatarea vaselor.
Nivel energetic MEDIU - 100 - 200W – Uşor termic
Efecte:
  • hiperemizant, vascularizare continuă,
  • efect biostimulant, dar asociat cu creşterea temperaturii locale şi fluxului sanguin
  • microhiperemie în precapilare şi capilare din dermă şi muşchi.
Nivel energetic ÎNALT - 200 - 300W - Termic
Efecte:
  • creşte metabolismul celular,
  • hiperteremic - efectul biostimulant descreşte cu creşterea vasodilataţiei şi a fluxului sanguin şi limfatic ceea ce face ca efectul endotermic să fie evident.
Cum funcţionează terapia TECAR?

Terapia TECAR este o terapie noninvazivă şi nedureroasă, care provoacă o senzaţie plăcută şi relaxantă, cu toate că stimulează mecanismele celulare şi activează procesele naturale de autovindecare acţionând în straturile profunde. Se poate aplica imediat după traumă sau în faza acută a unui proces inflamator, cu rezultate evidente şi vindecare în cel mai scurt timp posibil.
Terapia TECAR se bazează pe stimularea din interior a structurilor biologice și a mecanismelor naturale de vindecare şi autoapărare, prin aplicarea de energie electromagnetică de o anumită intensitate, prin intermediul principiul fizic al condensatorului.
Principiul condensatorului se aplică pe corpul uman prin doi electrozi, dintre care unul este o placă de oţel inoxidabil ce se fixează la punct fix pe toată durata şedinţei, iar celălalt este un electrod circular diametral opus faţă de placă şi aflat în continuă mişcare, prin care fizioterapeutul aplică pe zona afectată un masaj uşor. Zona corporală cuprinsă între cei doi electrozi va fi afectată de transferul energetic.
 
Programare TERAPIA TECAR

ALTE MATERIALE DESPRE TERAPIA TECAR

FOTO - TERAPIA TECAR
Servicii
NOUTĂŢI