MEDY MONT THERAPY
Monturile – o afecțiune frecventă și dureroasă, ușor de rezolvat prin terapie

Montul este o afecţiune de 9 ori mai frecventă în rândul femeilor de orice vârstă decât în rândul bărbaților, deoarece femeile tind să poarte încălțăminte mai incomodă. Studiile arată că, dintr-un procent de 90% femei care poartă pantofi cu toc sau incomozi, 60% dezvoltă monturi.

Când deplasarea osoasă este din ce în ce mai mare, iar monturile devin proeminente și foarte dureroase, ele sunt deja o mare provocare în fiecare zi, antrenând probleme de ordin psihologic, estetic şi financiar.

Ce sunt monturile?

Pe măsură ce umflătura osoasă denumită medical „hallux valgus” se deformează, montul devine tot mai proeminent. Deformarea are loc progresiv, iar consecințele nu vizeză numai disconfortul estetic, ci implică dureri și inflamații. Afecţiunea este mai complexă deoarece implică mai multe structuri ale piciorului.

În funcție de natura lor, monturile pot fi juvenile sau statice. Monturile juvenile debutează în adolescență și au o evoluție lentă, cu primele semnale dureroase pe la 40 de ani. Monturile statice se instalează o dată cu menopauza evoluează rapid. Dacă nu sunt tratate, monturile statice pot duce la deformări grave ale piciorului.

Unele simptome se dezvoltă în timp și apar relativ târziu de la debutul afecţiunii, chiar și după mai mulți ani de la apariţia deformării. Durerile se resimt la baza degetului mare și pot radia până în gambă, însoţite adesea de amorţeli şi furnicături în talpă. În timp, piciorul se lăţeşte iar pe lângă durere, proeminența este însoțită de roşeaţă şi inflamaţie, iar degetele au și ele de suferit, deoarece la baza lor, pe talpă, apar bătături care pot fi foarte dureroase la mers.

Monturile se instalează de cele mai multe ori la ambele picioare şi mai rar la unul singur. Bărbaţii se confruntă mai rar cu această afecțiune şi atunci, conform specialiştilor, trădează de obicei o afecțiune internă gravă precum artrita, guta sau diabetul zaharat.

De ce apar monturile?

Pe lângă încălţamintea cu vârf ascuţit sau prea strâmtă sau cu tocuri înalte, monturile sunt favorizate de obezitate, boli reumatoide, platfus și factori genetici.

Conform unor specialiști, monturile nu sunt neapărat rezultatul purtării unor pantofi nepotriviți, ci că încălțările de acest gen contribuie, cel mult, la agravarea afecțiunii deja existente, fără să fie cauza instalării ei.

Așadar, factorii care declanșeza aparițiia monturilor ar fi: structura piciorului și raporturile neechilibrate între mărimea oaselor, traumatismele suferite la nivelul piciorului, poliartrita reumatoidă, obezitatea sau slăbirea semnificativă într-un timp foarte scurt.Există şi monturi care sunt cauzate şi de anomaliile piciorului (cel plat sau cu degetul mare foarte lung), care predispun la deformarea piciorului.

Terapie pentru monturi

Opțiunea pentru o încălțăminte comodă, mai largă, în care piciorul nu este strâns şi sufocat,este prima măsură care încetinește dezvoltarea monturilor. Ideale sunt dispozitivele ortopedice sau încălţămintea ortopedică, care ajută la eliberarea presiunii asupra inflamaţiei piciorului.

Una dintre soluțiile care duce la dispariția deformării este îndepărtarea chirurgicală, extrem de dureroasă și urmată de o recuperare medicală dificilă. Mai grav, uneori și după operație, monturile recidivează.

Există însă și alte soluții eficiente pentru ameliorarea durerii, oprirea dezvoltării sau chiar vindecarea monturilor.
Programare MEDY MONT THERAPY