Masajul sportiv
Recuperare uşoară după efort fizic intens
Masajul sportiv se adresează în special persoanelor care execută în mod regulat mişcare, un efort fizic mai deosebit, atât la nivel amator, cât şi la nivelul profesionist al sportivilor de performanţă. Finalitatea acestuia este refacerea organismului şi revenirea lui la condiţii favorabile de efectuare a efortului fizic.
Masaj pentru relaxarea şi tonifiere a muşchilor
Efortul fizic efectuat în mod regulat, mai ales la nivelul intens al profesioniştilor, determină tensiune din zona musculaturii şi structurilor adiacente care sunt afectate de efort: tendoane, fascii şi ligamente intraarticulare.
Masajul sportiv poate fi un masaj de relaxare a muşchilor suprasolicitaţi, cu un tonus mai mare decât tonusul normal, sau de tonifiere a unei musculaturi hipotonice, mai puţin antrenate. Când este efectuat de un profesionist, primul tip de masaj deblochează complexele de actină şi miazină blocate la nivel muscular prin drenarea profundă a muşchiului şi eliberarea toxinelor în sistemul limfatic. Deşi sportivilor de performanţă li se recomandă o şedinţă pe săptămână, dacă sportivul simte nevoie de mai multe şedinţe de masaj, în celelalte şedinte solicitate se face drenaj limfatic.
Aceste maseaje se pot efectua atât în timpul antrenamentelor, dar şi al competiţiilor sportive la care participă sportivii. Masajul sportiv poate asocia cu tehnicile clasice de masaj, dar şi cu tehnicile şi terapiile de ultimă generaţie, precum terapia
TECAR, tehnica KINESIO
TAPING sau terapia
CRYO-ULTRASUNETE.
Efectele şi beneficiile masajului sportiv
Prin perisajul (frământare) şi netezirea muşchilor, kinetoterapeutul atinge şi pune presiune pe muşchi, făcându-i să alunece sau să se preseze unul pe celălalt.
Netezirea are ca efecte relaxarea şi calmarea muşchilor şi corpului, sprijinirea circulaţiei sangvine şi limfatice spre inimă, precum şi dilatarea şi creşterea volumului de sânge din vasele sanguine periferice.
Perisajul destinde şi relaxează muşchii, ameliorează stările de suprasolicitare musculară, accelerează procesul de refacere a musculaturii, contribuind astfel la ameliorarea capacităţii de performanţă a sportivilor.
Ambele tehnici au ca rezultate creşterea şi menţinerea tonusului muscular, detoxifierea accelerată a organismului şi o stare de bine la nivel fizic şi psihic.